Home    Huizenjacht – DEEL2

Waarschijnlijk wist je het antwoord op de volgende stappen al lang voor je je budget kende :-). Nu is het de kunst om te vinden WAT je WAAR wil kopen. HOE begin je aan deze kruistocht?

STAP 3: Location, location, Location

Voor je kiest WAT je wil kopen, is locatie hét belangrijkste ! Wil je in de stad, de stadsrand, het platteland of nog ergens anders wonen ? Vlakbij openbaar vervoer ? Vlakbij je ouders ? Welke gemeenten/steden komen voor jou in aanmerking ? Heb je jouw ideale locatie gekozen ? Super ! Dan kan je nu verder naar stap 4.

Een kleine contradictie: Pin je niet té hard vast op een bepaald gebied in een stad of een bepaalde wijk. Soms zijn er huizen die misschien niet in jouw perfecte wijk liggen, maar er vlak naast, en wél aan alle andere criteria voldoen.

Het is een grote aankoop en stap, maar probeer toch open-minded te blijven.

Ik spreek uit ervaring, want NOOIT zou ik in de Mechelse binnenstad gaan wonen, tot een pand mijn aandacht trok … Beste keuze ooit !

STAP 4: Bepaal je basiscriteria

Appartement of huis ?
Aantal slaapkamers ?
Tuin/terras ?
Nieuwbouw, afgewerkt of toch maar een grondige renovatie ?

Maak een zoekactie aan op de meeste bekende immosites: Immoweb en Zimmo.

Geef niet téveel criteria/eisen op in de zoekopdracht

Sommige verkopers vullen niet alles in over hun eigendom waardoor je die panden niet te zien krijgt in je zoekresultaten. Hoe meer vereisten je opgeeft, hoe kleiner je je aanbod maakt en hoe groter de kans dat je je droomwoning misschien mist !

STAP 5: Zoek de huizen die je interessant lijken

This takes time ! Neem deze hier dan ook voor ! Zet je PC aan (want de meeste panden staan online) en speur op het net binnen je budget. Je krijgt een goed overzicht van wat er wordt aangeboden en tegen welke prijs. Zo leer je de markt kennen. Wil je echt in een specifieke buurt wonen bvb “Het Begijnhof” in Mechelen, dan kan je o.a. best gaan praten met de mensen die in die buurt wonen. Misschien weten zij of er iets op de markt zal komen. Je kan mij hier uiteraard ook altijd voor inschakelen.

LEES de advertentie goed voor je een bezoek boekt. Typ de locatie in op google maps om te kijken waar het pand precies gelegen is. Luchtfoto’s zeggen al veel en tegenwoordig kan je de meeste straten zelfs op je PC bekijken via google streetview. Wil je graag weinig verkeer, bezoek dan geen pand dat op een steenweg gelegen is …
KIJK naar alle foto’s, een beeld zegt immers vaak meer dan duizend woorden.

Eigen ervaring: Een bezoek in een totaal te renoveren eigendom (titel van de advertentie met duidelijke foto’s):
Geinteresseerde: “AMAI, hier is nog veel werk ! Wij dachten dat enkel de badkamer en de keuken nog moesten vernieuwd worden. De elektriciteit is toch in orde ?”
Ik: “Nee meneer, het is echt totaal te renoveren in de ruimste zin van het woord.”
Geinteresseerde: “Ja maar … dat zoeken wij niet.”

Bespaar jezelf en anderen de tijd en lees goed de info over een pand dat te koop wordt aangeboden.

Staat er: “voor meer info zie website” surf er dan zeker naar. Meestal staat er daadwerkelijk meer informatie op die zeer nuttig kan zijn.

In de volgende topic schrijf ik hoe je best een bezoek doet en waar je ondertussen op moet letten.

Ik wil graag weten wat jullie bezig houdt. Heb je een vraag/suggestie/topic voor mijn blog, contacteer me dan via de contactpagina.