Home    Huizenjacht – DEEL3

STAP 6: Maak de afspraak

Kan je bellen of mailen, dan kies je eerst om te bellen. Probeer je afspraak in te plannen bij daglicht.
Tijdens de dagen dat het sneller donker wordt, probeer je een afspraak in het weekend te maken of probeer wat vroeger te vertrekken op je werk. Sommige mensen wachten meer dan een week om een woning te bekijken omwille van hun eigen druk agenda (kinesist, zwemles, voetbal, werk, etentjes…). Als de woning dan verkocht is vóór hún bezoek, aan mensen die iets flexibeler zijn, is de teleurstelling vaak groot.

De aankoop van een woning verdient één van de hoogste prioriteiten in je agenda.

STAP 7: Het bezoek

Je hebt een pand gevonden dat je aanspreekt ! Komen de foto’s overeen met de realiteit ? Zal de woning voldoen aan je verwachtingen ? Dat kom je nu allemaal te weten !

  • Bezoek eerst de woning en dan pas de tuin, moddervoeten zijn voor niemand leuk.
  • Indien mogelijk probeer je de bezoeken zonder de kids te doen. Zij vinden bezoeken vaak niet leuk en zorgen ervoor dat je je soms niet 100% kan concentreren op de woning.
  • Kijk rustig rond en laat je niet teveel afleiden door bvb de kleuren op de muur, die kan je immers gemakkelijk veranderen. Waar je beter op let zijn de indeling en de ruimtes van de woning en de algemene staat.
  • Als je vragen hebt, blijf er dan zeker niet mee zitten, maar stel ze aan de verkoper (of makelaar).

De aankoop van een woning is voor een groot deel een emotionele beslissing. Zorg er dan ook voor dat naast het financiële ook je gevoel juist zit !

STAP 8: To renovate or not to renovate ?

Wat is jouw definitie van “renoveren” ? Voor sommigen is dit het steken van een nieuwe badkamer of keuken, voor anderen betekent het dan weer de full option van muren uitbreken enz…
Zijn jullie geen klussers of gruwelen jullie bij de gedachte van te kamperen gedurende een bepaalde tijd, zoek dan naar instapklare panden of zorg dat je budget hebt om de werken te laten uitvoeren.
Als je kan, laat je bijstaan door een expert (architect, aannemer, …). Die kan al een raming van de bijkomende kosten maken. Zo kan je zien of je renovatie matcht met je budget. Reken hierbij ook steeds een deel onvoorziene kosten bij!

STAP 9: Evaluatie

Is de woning geen match ? Geen probleem … op naar de volgende. De kans dat je uit dit bezoek iets hebt geleerd is vrij groot.
Is er wel een match, dan begint er een spannende/zenuwslopende tijd ! Hierover schrijf ik in mijn volgende post!

Ik wil graag weten wat jullie bezig houdt. Heb je een vraag/suggestie/topic voor mijn blog, contacteer me dan via de contactpagina.