Home    Huizenjacht – DEEL4

STAP 10: De onderhandelingen

Bank: CHECK
Huis: LIKE
Onderhandelingen: Here we go!

TIP 1:
Bespreek vooraf hoe ver je wil gaan ! Schrijf het desnoods op – voor mocht je in de “heat-of-the-moment” een #yolo mindset hebben en je jezelf financieel pijn dreigt te doen.

TIP 2:
Zet je bod ALTIJD op papier. Vergeet daarbij ook de de datum niet te vermelden !

TIP 3:
Zet op je bod altijd HOE LANG het geldig blijft en onder welke voorwaarden.
Voorbeelden van voorwaardes kunnen zijn:
– Opschortende voorwaarde van lening gedurende 2 weken
– Akte dient verleden te worden binnen de 2 maanden

TIP 4:
Spreek duidelijk af wanneer de verkoper je een antwoord moet geven op je bod. Zo blijf je niet eindeloos in het ongewisse.

TIP 5:
Is er een akkoord, zet het dan op papier én bezorg het aan je notaris zodat de onderhandse verkoopovereenkomst, in de volksmond de “compromis” genoemd, kan opgesteld worden. Werk je met een vastgoedmakelaar, dan zal hij deze overeenkomst opstellen en in voorlezing naar alle partijen sturen alsook hun notaris(sen). LEES deze goed, als je dan nog vragen hebt aan de makelaar of notaris, dan is dit het moment.

Tussen de ondertekening van de verkoopovereenkomst en de akte zitten maximum 4 maanden.
Vanaf je een idee hebt wanneer je de akte wenst te laten verlijden, informeer je notaris zodat de datum kan worden vastgelegd.

Wist je dat
Het niet zo is dat wanneer je de vraagprijs biedt, de aankoop/verkoop rond is. Hoe zit dat juist ? Wanneer je de vraagprijs biedt met bepaalde voorwaarde(n) en een andere kandidaat-koper biedt de vraagprijs zonder voorwaarden, dan kan de eigenaar kiezen aan wie hij het huis toekent. Ook al was jij eerst met je bod. Vanaf er een akkoord is tussen beide partijen is het daarom belangrijk dat je je bod laat tegentekenen voor akkoord, al is dat niet in alle gevallen sluitend. Probeer dan ook zo snel mogelijk de compromis getekend te krijgen.